torstai 6. marraskuuta 2014

8 Sateet luvassapilvisyyttä

Sateet luvassapilvisyyttä




Vesistöissä oleva vesi haihtuu ilmaan ja muodostaa pilviä, jonka saa aikaan sateita. Voidaan mitata kuinkapaljon ilmassa on vettä prosentteina. Vaikuttavia tekijöitä ilmaan sitoutumisessa on ilman lämpötila. Lämpimämpään ilmaan sitoutuu enemmän vesihöyryä, kuin taas kylmään sitä vähemmän.

Sateet voivat muodostua kahdella tapaa. Törmäys ja yhdistymisprosessissa pilvet törmäävät toisiinsa niiden suuren koon vuoksi. Yleisempää on kuitenkin jääkideprosessi, jossa  pilven lämpötila jäähtyy ja sinne syntyy jääkiteitä, jotka painonsa vuoksi putoavat maata kohti. Jääkiteet voivat kuitenkin ennen maahan laskeutumista sulaa kokonaan vesipisaroiksi.

Sateetkin voidaan jakaa eri tyyppeihin: konvenktiosateisiin orografisiin sateisiin ja rintama sateisiin.










Konvenktiosateet syntyvät auringon lämmittäessä ilmaa ja maata, jonka seurauksena lämmennyt ilma kohoaa ylöspäin josta seuraa tiivistyminen ukkospilviksi ja syntyy sateita. Kyseinen sade on hyvin raju ja lyhyt kestoinen.

Orografisetsateet toisinsanoen vuoristosateet muodostuvat kostean ilmamassan kohdatessa vuorenrinteen ja kohotessa ylöspäin. Kostea ilmamassa viilenee vuoren merenpuoleiselle rinteelle ja ylöspäin mentäessä lopulta tiivistyy sateeksi. 

Rintamasateita ilmenee liikkuvan matalapaineen eli syklonin yhteydessä. Sateet muodostuvat, kun kylmä ja ja lämmin ilmamassa kohoaa ylöspäin ja tiivistyy lopulta sateeksi.

Maapallolla on selkeät kuivat ja sateiset alueet ja niiden ympäristöt eroavat toisistaan suuresti esim kasvillisuuden osalta. Maailmalla sateisimpia alueita ovat päiväntasaajan molemmillepuolille ulottuvat alueet eli tropiikin alue. Sateisuuteen vaikuttaa merivirrat, joissa lämmin merivirta lisää sateisuutta ja kylmä merivista aiheuttaa kuivuutta. Maapallolla erityisen kuivaa aluetta on Etelä-Amerikan länsirannikolla, jossa sijaitsee maailman kuvin aavikko.




Takaisin Norjaan!


  • Orografiset sateet ovat hyvin yleisiä Norjassa, johtuen Norjan suurista vuoristoista.
  •  Suuri sateisuuden märä myös johtuu Norjan sijainnista Atlantin reunalla.
  • Länsi- ja lounaistuulet tuovat mukanaan Atlantilta liikkuvia matalapaineita eli sykloneita.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti