sunnuntai 16. marraskuuta 2014

11 Ilmasto aina muutoksessa

Ilmasto aina muutoksessa

Ilmasto ei suinkaan ole aina ollut samanlainen, kuin nyky päivänä vaan siinä on tapahtunut paljon muutoksia kuluneiden vuosien aikana ja tulee vuosikymmenien aikana vielä paljon tulemaankin. Maapallolla on ollut lämpimiä ja kylmiä jaksoja. Usein puhutaan, kuinka ilmastomuutos tappaa maailman ja ihmiset ovat saasteiden keskellä. Edellä  oleva väittämähän pitää kyllä hyvin paikkaansakkin, mutta ilmastonmuutoksesta johtuva mm. kasvihuone ilmiö on meille elintärkeä. Voidaan sanoa,että maapallon keskilämpötila olisi -18 astetta, jos luontaista kasvihuone ilmiötä eiolisi. Kasvihuone ilmiötä onkin käsitelty jo nelos kappaleessa, jossa puhuimme ilmakehästä.

Maapallollakin on oma historiansa, josta ihminen elää vain pienen hetken. Maapallolla on ollut useita lämpimiä jaksoja, jolloin lämpötila on ollut noin viisi astetta tämänhetkisestä lämpötilasta korkeampi. Lämpimiä jaksoja on myös seurannut kylmät jääkaudet, joita maapallon historiassa on ollut viisi. On kuitenkin odotettavissa, että 5 000-10 000 vuoden päästä jääkausi valta taas maapallon. Jääkauden syntyvyys syitä ei täysin tiedetä, mutta voidaan sanoa että esim vuortenpoimutus ja pinnanmuodot vaikuttvat siihen.

Ilmaston muutokseen vaikuttavat myös katastrooffiset muutokset, kuten 65 miljoona vuotta sitten tapahtunut voimakas kylmeneminen, jonka seurauksena suurimäärä eliölajeja kuoli, kuten hirmuliskot joidenka kohtalosi kääntyi sukupuutto.

Tulivuorten purkaukset vaikuttavat myös ilmaston kylmenemiseen johtuen ilmaan joutuneista tuhkasta ja aerosoleista. Ilmiöstä käytetäänkin nimitystä ydintalvi.

Ikuinen puheenaihe on ihmisten pahuus, jossa ihmiset ajavat linjakkailla ja eivät välitä moottoripyörien ja autojen päästöistä. Nykypäivän ihmisille on kuitenkin yritetty kertoa tapoja, joilla pystyisi vähentämään omaa "hiilijalanjälkeänsä".. Uskon kyllä että pienistä puroista pystyy syntymään isoja jokia, kun kaikki puhaltaa samaan hiileen. On kuitenkin tärkeää huomata ettei nyky yhteiskunta tulisi selviämään ilman isoja tehtaita, jotka päästävät ilmaan huonoja  kaasuja. Ajankohtaisena asiana ilmastonmuutos on taas noussut uutisotsikkoihin USAn ja Kiinan päästörajoitus sopimus, joissa hiilidioksia yritetään rajoittaa.




Ilmaston muutoksen aiheuttavia tuhoja:


  • Uhan alaiset alueet tulisivat olemaan uhatut
  • Säässä tapahtuvat ääri-ilmiöt lissäntyisivät
  • Ilmaston muutoksen suurimmat haitat koskettaisivat köyhiä maita, jossa on jo paljon muitakin ongelmia.




TAKAISIN NORJAAN!


Ilmastonmuutoksella olisi isot seuraumukset myös Norjassa. Siellä olevat jylhät jäätiköt sulaisivat jonka seurauksena merenpinta nousisi huommattavasti. Tundra kasvillisuus myös vähenisi Pohjois-Norjassa ja jylhyys katoaisi. Norja menettäisi oman "luonnon helmensä"..

Arktiset alueet ovat vaarassa


Allaolevassa linkissä puhutaan Norjan suhtautumista ilmastonmuutokseen. Mielestäni artikkeli oli upea! Ensimmäisessä kappaleessa jo käsiteltiin sitä, kuinka ilmasto ongelmat ovat suurimmaksi osaksi isojen kehittyneiden teollisuus maiden aiheuttamia ja kuinka heidän täytyisi ottaa vastuu ja koittaa olla "haavoittamatta" köyhinpien maitten olosuhteita jotka joutuisivat kärsimään rikkaiden seuraumuksista.

http://www.equalclimate.org/fi/toimintaa/norja/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti