sunnuntai 16. marraskuuta 2014

9 Sää odotettavissa huomisiltaan

Sää odotettavissa huomisiltaan




On tärkeää osata tulkita sää ennusteita, tietää mihinkä ne vaikuttavat ja osata suhtautua niihin myös kriittisesti. Sään ja ilmaston suurin ero on se, että sää on vain hetkellinen tila toisin, kuin ilmasto kuvastaa pitempää aikaa.

Esimerkki sääkartasta




 Alla olevassa linkissä on meteorologi Toni Hellisen säätiedoitus:

http://www.youtube.com/watch?v=LQRlHuoDxZ0



 Säätilaan vaikuttavia tekijöitä on: lämpötila, pilvisyys, sademäärä, tuulen nopeus, ilmankosteus, ilmanpaine ja auringonsäteily.

Säätilojen vaihteluun taas vaikuttaa alueen sijainti maapallolla. Suomen kuuluttua väliilmasto tyyppiin meillä säätilat vaaihtelevat lähes päivittäin, mutta Tropiikin säätä tarkastellessa voi huomata,ettei tulevana vuonna sää tule paljoa vaihtumaan.


Europpan ilmastoon erityisesti vaikuttaa syklonit eli liikkuvat matalapaineet. Sylkonit syntyvät merillä kylmän ja lämpimän ilman kohdatessa.

Okluusiorintama syntyy  kylmän rintaman saavuttaaessa lämpimän rintaman jossa lämmin ilma kohoaa kokonaan kylmän rintaman päälle.

Matalapaineen aikana ilmasto on viileämpi ja tulee paljon pitkäkestoisia sateita kun taas korkeapaineen aikana ilmasto lämpenee ja saattaa tulla ukkonen ja hetkellisiä kaatosateita.

Säässä tapahtuu myös ääri-ilmiöitä, joissa tulee poikkeavia myrskyjä, helteitä tai tulvia uskotaan että tähän on vaikuttanut ilmastonmuutos ja ääri-ilmiöt tulevat yleistymään tulevina vuosina.

Alla olevassa linkissä on esimerkki ääri-ilmiötä, joka levisi mediaan viime kesänä.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/08/11/yli-30-asteen-hellepaivia-eniten-vuosikymmeniin

Takaisin Norjaan!

Norjassa toimiva lauhkea meri-ilmasto tuo Norjaan viileää ilmaa, sateita ja kovia tuulija. Norjassa sataa tasaisesti, mutta erityisen paljon elo-syys kuussa sadetta voi tulla jopa 90 mm. Helmikuussa sateet taas hieman vähenevät ja sadetta tulee noin 36 mm. Talvella Norjassa keskilämpötila on alle nollan alapuolella ja kesällä reilun 10 asteen yläpuolella. Kevät ja syksy asettuvat näiden lukemien välille. Norjassa kuitenkin merituuli vaikuttaa paljon rannikkoalueilla ja lämpötila tuntuu täten viileämmältä.

Norjassa tapahtuu joskus sään ääri-ilmiöitä, jollloin sadetta voi tulla hyvinkin runsaasti ja myrsky voi yltyä hyvinkin suureksi.

Norjan hyvät talvi olosuhteet tuovat Norjaan turisteja laskettelemaan ja nauttimaan tunturi maisesta ilmapiiristä erityisesti Pohjois-Norjassa. Oslo on myös kaunis kaupunki, josta löytyy turisteille tutkailtavaa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti