keskiviikko 19. marraskuuta 2014

19 Jäätikön jäljet muinaiset merkit

Jäätikön jäljet muinaiset merkit

Suuret tapahtumat jättävät merkkinsä niin ihmisiin, kuin luontoonkin. Jääkausia on ollut viisi maailaman historian aikana ja siitä on vieläkin merkkejä ja todisteita. On myös arvioitu että kaukana kaukaisuudessa maata uhkaa uusi jääkausi.

Jäätikkö kasvaa alueelle, johon sataa ja kasautuu lunta. Ilmaston kylmetessä lumi muuttuu jääksi ja muodostuu jäätikkö, joka lähtee painovoiman vuoksi virtaamaan laaksoja kohti.

Laaksojäätiköt ovat jäätiköitä, jotka liikuvat painovoimansa vuoksi laaksoja pitkin kuluttaen liikuessaan kallioperää koko pinnaltaan.

Jäätiköiden liikkuessa syntyy U-laaksoja jään kuluttaessa kallioperää.

Jääkaudelta olevia merkkejä: 

Drumliinit: Jäätikön edetessä kallioytimen ylitse  kallio kovertaa jäähän kolon ja kolo täyttyy ympäriltä pursuavasta pohja moreenista näin syntyy pisaran muotoinen drumliini. 




Silokallio: Jään alle jää hienompaa ainetta ja jään liikkuessa kyseinen aine hioo kallioita ja siihen jää uurteita.




Siirtolohkare= Siirtolohkare on jään mukana kuljettama suuri kivi, joita jää kuljetti pitkiäkin matkoja mukanaan. Eiole siis ihme, jos metsässä lenkillä käydessään reitillä napottaa iso kivi. Siirtolohkareita voidaan jopa rauhoittaa sen arvostuksen vuoksi.



Perinteinen harjunäkymä on myös jääkauden merkkejä jään liikkumisesta.



Katsaus Norjaan !

Norjassa esiintyvät vuonot ovat erittäin yleinen näky. Ne ovat ohuita ja jyrkkä reunaisia, sillä laakossa ollut jäätikkö hio kallioperää menessään merelle päin. Jäätikön kuluttama alue näkyy vuoren reunan jyrkkenemisenä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti