maanantai 27. lokakuuta 2014

7 Meret lämmittävät ja viilentävät


Meret tärkeässä asemassa maailmalla


  • 71% maapallosta on meren peitossa ja maata kutsutaanki tämänvuoksi siniseksi planeetaksi.
  • Meret ovat tärkeässä asemassa kaupankäynnin ja matkailun keskuudessa.
  • Meret on jaettu valtameriin ja sivumeriin
  • Syvänmeren haudat voivat olla jopa 11 000 metriä syviä.
  • Suomelle tärkein kulku meri on Itämeri, josta puhutaankin paljon mediassa nykypäivänä.















Meret koostuvat samalla tavalla kuin ilmakehä eli erinäisitä kerroksista. Kesällä järvessä uidessakin voi tuntea lämpimän veden polttelun pinnalla, mutta varvasta syvemmälle upottaessa kylmyys iskee. Voidaan siis päätellä, että veden lämpimin kerros on pinnassa ja pohjassa lämpötila on matalin.

Merivirrat on jaettavissa kahteen luokkaan: kylmiin- ja lämpimiin merivirtoihin. Merivirta määräytyy sen mukaan onko niiden kuljettama vesi  lämpimänpää vai kylmenpää, kuin samalla leveyspiirillä yleensä veden lämpötila. Merivirroilla on tärkeä asema ilmanlämpötiljen säätelyssä. Kylmä merivirta tuo tullessaan kylmää ja kuivaa ilmaa ja taas lämmin merivirta tuo tullessaan lämmintä ja sateita.

Aallot ovat taallinen näky meri maisemassa. Aallot syntyvät tuulen liike-energiasta, josta se  siirtyy kitkan avulla veden liike-energiaksi. Aaltojen syntymiseen vaikuttavat myös vuorovesi-ilmiö aallot voivat olla vuorovesi-ilmiön aiheuttamana hyvinkinvoimakkaita. Aaltojen ajautuessa rantaan niiden korkeus nousee ja pituus lyhentyy. Ristiaallokot taas syntyvät kahden aallon yhteen lyömisessä.

Ulkomaan reissuilla nautitut aalot eivät aina olekaan niin mieluisia. Tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset saavat aikaan tsunameja, joilla on ikäviä seuraamuksia. Tsumanissa aaltoliike vaikuttaa koko meren syvyydeltä ja voidaan puhua hyökyaallosta.



TSUNAMI



TÄRKEITÄ KÄSITTEITÄ :
                                                                                                                                                                    (Tehtävä 1 s.51)   Selitä seuraavat käsitteet:

Tyrsky= murtuva aalto. Aallon ollessa riittävän jyrkkä sen harja kaatuu ja se muodostaa vaahtopään.

Kumpuaminen= merivirran törmätessä mannerjalustaan valtameren vesi sekoittuu. Kumpuamisen seurauksena vedestä tulee ravinteikasta , sillä pohjassa olevat eliöt nousevat pintaan. Tälläinen alue
onkin hyvin suotuisa kalastajille ravinteikkaan veden vuoksi.                                                                                
Termokliini= sijaitsee lämpimän vesikerroksen alla. Siellä oleva veden lämpötila laskee huomattavasti. Lämpötila vaihtelee kyseisellä alueella.

Mannerjalusta= reunustaa mantereita, joka muuttuu mannerrinteeksi ja siitä edelleen  syvänmeren tasangoksi.



TAKAISIN NORJAAN:

Norjan rannikoilla vuonoihin on laitettu roppelleja. Vuoroveden kuljettaessa vettä ropelli pyörii ja liike-energiasta syntyy sähköä.Tämä on kätevä tapa tuottaa sähköä edullisesti.


Lämmin golf-virta vaikuttaa Norjan ilmastoon positiivisesti se vallitsee  Norjanmerellä ja lämmittää Norjan lmastoa etenkin talvis aikaan. Golf-virralla on myös vaikutusta Suomen ilmastoon.

Norja rajoittuu lännessä Norjanmereen, etelässä skagerraakin salmeen ja pohjoisessa Barentsinmereen.






























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti