torstai 9. lokakuuta 2014

5-Tuulet -tyyntä myrskyn edellä

Säätiedotuksessa varoitellaan kovasta pohjoistuulesta. Mistä  tuulet sitten johtuvat, mihin ne vaikutta ja onko niillä seuraamuksia. Viidennessä kappaleessa perehdyttiin kyseisiin kysymyksiin.

Tuulen energia syntyy auringosta ja auringon säteily eripuolille maailmaa on erilaista, joka vaikuttaa lämpötilan eroavaisuuksiin ja ilmanpaineeseen. Tuulen aiheuttama ilmanliike tasoittaa eroja. 

Puhutaan matala- ja korkea paineesta, joka perustuu ilman laskeutumiseen  ja nousemiseen. Ilmanpaine-erot pyrkivät tasoittumaan, jolloin syntyy tuulia. Tämä selittää tuulen voimakkuuden, jos ilmanpaine-ero on korkea tuulet puhaltavat kovemmin, kuin pienemmissä ilmanpaine-eroissa. Tuulet voidaan luokitella niiden puhaltamis suunnasta, kuten alussa mainittu pohjoistuuli puhaltaa tietenkin pohjoisesta.




Paikallistuuliakin on havaittavissa. Paikallis tuulet ovat pieniä ja niihin yleensä vaikuttaa vuorokaudenajat. Esimerkkejä paikallistuulista ovat esim: Maa- ja merituuli joihin vaikuttaa maan ja meren lämpötila erot.

Alueelisiin tuuliin luokitellaan monsuunit, joita on kesä- ja talvimonsuunit. Kesä monsuuni puhaltaa mereltä maalle ja talvimonsuuni maalta merelle. Monsuuneit ovat hyvin arkipäiväisiä asioita esim Aasiassa. 

Myrskytuulet ovat yleisiä voimakkaan matalapaineen aikana syntyviä tuulia kuten trooppiset pyörremyrskyt ja tornadot niillä on usein ikäviä seuraamuksia ympäristöön ja ihmisiin. Myrskytuuli Trombi voidaan havaita jopa Suomessakin.





(s.38 tehtävä 4) Mikä merkitys tuulilla on? Miten ihminen hyödyntää niitä?

Ihminen on jo pitkään käyttänyt avukseen tuulesta saatava energiaa.Tuulimyllyt ovat olleet tuulta hyödyntävissä keksinnöissä alkupäässä. Tuulimyllyä on alettu kehittämään ja tuulivoimaa on alettu käyttämään paljon sähkön tuotannossa. Tuulet ovat tärkeitä myös tasoittamassa lämpötila eroja.



TAKAISIN NORJAAN!

Norjassa yleistä on matalapaineen aiheuttamat voimakkaat tullet. Talvisinkin tuuli on kova ja saa lämpötilan tuntuman hyvinkin kylmältä. Uutis maailmassa oli paljon puhetta 2013 vuonna olleesta ihmisiä kaatavasta tuulesta, johon norjalaiset joutuivat. Alla pieni videon pätkä tapahtuneesta.

http://yle.fi/uutiset/tuuli_puhaltaa_ihmisia_nurin_norjassa__katso_video/6982697

Tuulivoimalat ovat merkittävässä asemassa Norjan taloudessa. Sähköntuontato nousi vuonna 2012 huippuun uusien tuulivoimien rakennettua.




Lomareissultani Norjasta itselleni hyvin jäi mieleen jäämeren rannikolle puhaltava merituuli ja sen kylmyys. Kesälläkin sai olla paljon vaatetta ettei tuuli päässyt palelluttamaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti